Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Όταν η Κυπριακή κοινωνία καλλιεργεί τη βία και το ρατσισμό

Ο λαός που δεν μαθαίνει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος   να τη ξαναζήσει   

Μέσω εικόνων αποφάσισα σήμερα να θίξω αυτό το θλιβερό φαινόμενο που μαστίζει το Κυπριακό λαό εδώ και πολλά χρόνια. Κάνοντας κάποιος μια στάση σε μια καφετέρια όπου αράζουν Κύπριοι έφηβοι ή ακόμη και φοιτητές , θα διαπιστώσει ανοίγοντας μια βαθιά Ιστορική συζήτηση για τα σοβαρότερα γεγονότα του νησιού το τελευταίο αιώνα ότι το Κυπριακό Ιστορικό επίπεδο της νεολαίας μόνο ικανοποιητικό δε θεωρείται . Ενώ εάν κάνει κάποιος ερωτήσεις που αφορούν τη ποδοσφαιρική Ιστορία της οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να λάβεις απαντήσεις για την εντεκάδα με την οποία κατέβηκε το ΑΠΟΕΛ απέναντι στην ΟΜΟΝΟΙΑ  το 2001 σε ένα αγώνα για τη Β' φάση πρωταθλήματος και άλλα διάφορα εντυπωσιακά λεπτομερή γεγονότα.!!
ΑΝ βγω τώρα και ρωτήσω 10 Κύπριους νέους για τα πολιτικά γεγονότα της'' θερμής'' περιόδου 1960-1974 οι απαντήσεις που θα λάβω είτε θα 'ναι ελλιπής  , είτε μονόπλευρες , είτε στη χειρότερη παντελώς διαστρεβλωμένες και ανιστόρητες.
Μερικοί στην ερώτηση Δεξιά και Αριστερά στη Κύπρο θα απαντήσουν δεξιός ήταν ο Γρίβας και αριστερός ο Μακάριος('ό,τι να ΄ναι) ..μέχρι εκεί τίποτα άλλο....!!
Πώς φτάσαμε σ'αυτό το σημείο όμως; Γιατί οι γνώσεις για τα γεγονότα της περιόδου 1960-1974 είναι τόσο λίγες ; Ποιος ευθύνεται ; 
Η γνώση που μεταδίδεται στη  νεολαία  σήμερα συναντάται σε πρώτο βαθμό στα σχολεία και κατά δεύτερο στο σπίτι στο οποίο η οικογένεια πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σχολική γνώση μαζί με τη σωστή διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε να ''δέσει'' το σωστό  χαρακτήρα του Κύπριου νέου . 
Όταν όμως ο μέσος Κύπριος νέος δε μπορεί να διακρίνει ότι αυτή
 είναι η Αρχιεπισκοπή κατά τη διάρκεια  του πραξικοπήματος ''Αφροδίτη 3'' την 15 Ιουλίου του 1974 , το οποίο πραξικόπημα υποκινήθηκε από την φασιστική  Χούντα του Δ. Ιωαννίδη και την ΕΟΚΑ Β' , τότε πως γίνεται να απορούμε όταν αυτός ο νέος πάει αύριο στο γήπεδο και πανηγυρίζει έτσι.!!!
 
Όταν το κυπριακό κράτος δε φρόντισε να δείξει στα σχολεία ότι ο φασισμός και η Χούντα στη Κύπρο οδήγησαν σε αυτό ..
και να κάνουν τους νέους να κατανοήσουν ότι η Τούρκικη εισβολή δεν έγινε επειδή ξύπνησε ένα πρωί ο Εντζεβίτ και είπε ''ρε τι να κάνω σήμερα; ..πάω να πάρω τη μισή Κύπρο για να δοκιμάσω και τις νέες βόμβες Ναπάλμ που αγόρασα'
'Αλλά μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στο νησί και το οποίο έδωσε την αιματηρή αφορμή που έψαχνε η Τουρκική ακροδεξιά -στρατιωτική κυβέρνηση για να υλοποιήσει ένα σχέδιο διαχωρισμού του νησιού συμφωνημένο προ ετών. Όταν δε μάθεις στο νέο ότι η  ΕΟΚΑ Β' που δημιούργησε ο Γρίβας το 1971 δεν ήταν κάτι σαν τη Unisef ή την Green peace αλλά μια παραστρατιωτική οργάνωση που είχε σκοπό  να αναλάβει την εξουσία με τα όπλα και να αλλάξει το πολίτευμα τότε μην απορείς αν αύριο εκδηλωθεί έτσι

η ακόμη χειρότερα με  γίνει μέλος σε τάγματα εφόδου
 που του υπόσχονται ότι θα πετάξουν τους Τούρκους κατακτητές στη θάλασσα για να χτυπάει ανυπεράσπιστους μετανάστες στα σοκάκια και να χλευάζει τους αγώνες του εργατικού κινήματος. 
Φυσικά υπάρχει και  η ανάποδη πλευρά , ο πνευματικά αμόρφωτος και ρατσιστής  να καταλήξει έτσι .


Να ανεμίζει ανενόχλητος την σημαία ενός παράνομου κράτους το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται και εγκατεστημένο στη μισή του χώρα. ..!!Για την ίδρυση του οποίου μοιράστηκε ένας λαός και χάθηκαν τόσες ζωές , την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού του εν λόγω παράνομου κράτους θέλουν τη κατάργησή του. Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι ότι δεν την ανεμίζει συμφωνώντας με αυτό, αλλά επειδή ξέρει ότι αυτός είναι ο εχθρός του απέναντι , άρα βαδίζει  με τη λογική ''ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου ''. Σκέψη η οποία είναι πιο κοντά στον αρρωστημένο  παραλογισμό παρά στη κοινή λογική .  Σα να έρθει αύριο και να μου πει ένας  ότι επειδή μισεί την επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζει τον εχθρό τους Ασαντ ο οποίος βομβαρδίζει τον ίδιο το λαό του καθημερινά  σκοτώνοντας χιλιάδες αθώους.. 
(Ωραία λογική) . Ποιος τη καλλιέργησε όμως είναι το ζήτημα , ή καλύτερα ποιος δεν εμπόδισε να διατυπωθεί στον εγκέφαλο μεγάλου μέρους της Κυπριακής Νεολαίας . Γιατί έτσι δε σκέφτεται μόνο ο οπαδός της Ομόνοιας στη φωτογραφία αλλά μια  μεγάλη μερίδα κόσμου που ανήκει σε διάφορους πολιτικούς χώρους και κυρίως ''Δεξιά '' όπου μπορεί να δηλώνει κάποιος εθνοσωτήρας και πατριώτης με μια χιτλερική Σβάστικα χαιρετώντας ναζιστικά.
Δηλαδή να θεωρεί πρότυπο αυτόν ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτό.......!!!
Ενώ ταυτόχρονα να θεωρείται καλό παιδί και τίμιος μορφωμένος νέος απ' αυτόν..!!                          
  
Οι πνευματικά αμόρφωτοι και ρατσιστές δηλαδή όχι απλά υπάρχουν αλλά μερικοί απ' αυτούς κατέχουν και σοβαρές δημόσιες θέσεις..!!
Που θέλω να καταλήξω με αυτό το κείμενο , όπως είπα και πιο πάνω .
Ο λαός που δεν μαθαίνει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει.
Γιαυτό λοιπόν μην απορείτε γιατί το Κυπριακό δε λύνεται , γιατί   μπήκαμε στο μνημόνιο , γιατί η εργασία στη χώρα κατάντησε δουλεία και γιατί εξακολουθεί να κυβερνάται η χώρα από άσχετους .

Λαός που δεν κατανοεί τι σημαίνει αυτό....
                   υποχρεούται να ξαναζήσει το αποτέλεσμα αυτού..




                                                                                                                Μάριος Αποστολίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου